a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

Zachránit Leningrad: Na památku padlým

V Rusku proběhla předpremiéra filmu Zachránit Leningrad věnovaného 75. výročí ukončení blokády Leningradu. Promítání se zúčastnila poradkyně festivalu Nový ruský film a filmová kritička Marija Bezruková.

V den 75. výročí ukončení blokády Leningradu jde do ruských kin snímek Alexej Kozlova Zachránit Leningrad. Jeho rozpočet dosáhl 237 milionů rublů (zhruba 81 milionů korun) a nepodílelo se na něm ruské ministerstvo kultury – 10 % nákladů pokrylo město Petrohrad a 90 % soukromí investoři. Film vyvolal v táboře kritiků žhavou diskuzi, ale diváci jej přijali s otevřeným srdcem.

Píše se září 1941. Nacistická vojska pevně obklíčila Leningrad a odsoudila jeho obyvatele ke smrti hladem. Poslední nadějí na spojení s vnějším světem zůstává Ladožské jezero. Mladý zamilovaný pár, dcera režimem pronásledovaného vědce Nasťa a kadet vojenské střední školy Kosťa, se mají vydat na nebezpečnou cestu na shnilém člunu. A mezitím se na legendárním Něvském pětníku rozhoří nejkrvavější bitvy…

Základem scénáře se staly události z noci z 16. na 17. září 1941, kdy starý shnilý člun 752 (jiné zdroje uvádí 725) s více jak 1500 pasažéry má vyrazit na riskantní plavbu. Kvůli bouři se přetížená kocábka postupně potopila. Mezi živými zůstalo jen 240 pasažérů. Často bývá tato katastrofa přezdívána Ladožským Titanikem a ne náhodou se v celém filmu objevují narážky na oscarový blockbuster Jamese Camerona.

První záběry filmu, na nichž dává stařenka na vozíčku rozhovor televizním novinářům a citlivě ukazuje poklady minulého života, připomínají preambuli příběhu o Jacku Dawsonovi a krásné Rose. V ruské verzi zamilovaný pár představují děti hereček Anastasie Melnikovové a Marije Mironovové, Marija Melnikovová a Andrej Mironov-Udalov. Debut této hvězdné dvojice je velmi přesvědčivý, známosti rodičů se neprojevily a děti při natáčení režisér nešetřil. Anastasija Melnikovová, která ztvárnila roli matky hlavní hrdinky Máši Malnikovové, přiznala, že sledování extrémních scén během katastrofy člunu s její dcerou pro ni bylo velmi těžké. Ale je prý přesvědčena, že to byla velmi důležitá práce v životě její dcery.

Role zlosyna připadla Gelovi Meschi, který svým silným hereckým výkonem, odvahou a připraveností k provádění i těch nejnáročnějších kaskadérských kousků, vyvolal obdiv jak u režiséra, tak u mladších kolegů. Podle Alexeje Kozlova, když viděli, jak Gela ze sebe při každém kousku vydává skutečně všechno, co může, začali chodit na scénu mnohem sebejistěji a zodpovědněji.

Výhrady některých kritiků v tom, že ve filmu chybí hrůzy války, režisér smetl slovy: „Četl jsem, že v době, kdy člun začal nabírat vodu, jeden důstojník zastřelil své vlastní dítě, potom ženu a nakonec i sebe. Chtěli byste, abych tohle ukazoval ve svém filmu?“ Paralely s Titanikem Jamese Camerona Kozlov zarytě vyvrací, ač kromě úvodní scény, která pokračuje i zhruba v polovině filmu, se objevují i další narážky na nejoblíbenější drama všech časů: poloerotická scéna v autě, muzikanti hrající na potápějící se lodi, lidé tonoucí v ledové vodě…

Nejpřesvědčivějšími scénami z filmu je boj na Něvském pětníku. Režisér se nebál ukázat boj zblízka a zdůraznit jeho strašné stránky.

Alexej Kozlov přiznává, že se záměrně vyhýbal tomu, aby na plátně ukazoval hrůzy války. Jako základ děje si vzal jednu z největších tragédií vodní dopravy, ale v závěru snímku neukázal počet obětí a omezil se jen na kufry plující po hladině řeky. „Na začátku filmu věnujeme hodně času scéně, kdy se pasažéři naloďují a předávají posádce svá zavazadla. Protože pro nás každý kufr představuje jeden lidský život. Tehdy nebyla taková elektronika jako dnes a lidé všechny cennosti převáželi v kufrech,“ říká Alexej Kozlov.

V Česku proběhne premiéra filmu Zachránit Leningrad 11. února ve velkém sále kina Lucerna. Začátek je v 18:30.

Maria Bezruková

Zdroj: ptel.cz