a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

Film Sobibor jde do českých kin

Příběh vzdoru lidského ducha vůči nemilosrdné vraždící mašinérii, který končí útěkem z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor, popisuje stejnojmenný film, který bude od 21. února k vidění v českých kinech. Film vychází ze skutečných událostí a do jeho vzniku byli zapojeni potomci Alexandra Pečerského, předlohy hlavního hrdiny a organizátora vzpoury.

Snímek Sobibor jde do distribuce kin v síti Cinema City a do dalších kin po celé republice. Diváci jej mohli vidět během filmového festivalu Nový ruský film 2018, který probíhal v loňském roce. Premiéru v domácích, ruských kinech měl v květnu 2018, ve stejném roce si odvezl hlavní cenu z filmového festivalu Zlatá věž v Rusku a také byl nominován na longlist Oscara 2018.

Film se vrací do roku 1943, kdy došlo v Sobiboru, nacistickém táboře smrti vybudovaném na polském území, ke vzpouře a úspěšnému útěku stovek vězňů. Hlavním hrdinou je sovětský Žid Alexandr Pečerskij, který se do tábora dostal jako válečný zajatec. Dceru a vnučku skutečného Pečerského filmaři zapojili do konzultací během natáčení filmu a další konzultanty si pozvali z Fondu Alexandra Pečerského, který se stará o uchování památky Pečerského a dalších hrdinů z tábora Sobibor.

Předlohou pro film se stala kniha Ilji Vasiljeva s názvem Alexandr Pečerskij: Průlom do nesmrtelnosti, která popisuje průběh vzpoury a obsahuje vzpomínky lidí, kteří jen zázrakem přežili smrtící mučení.

Snímek je režisérským debutem ruského filmového herce Konstantina Chabenského. Natáčelo se v kulisách, které vznikly přesně podle nákresů nacistického tábora smrti Sobibor.

od 21.2 Praha, kino Cinema City (Slovanský dům)

od 2.3 Úpice, Městské kulturní středisko

od 4.3 Strakonice, kino OKO

od 5.3 Tábor, kino Svět

od 6.3 Jihlava, kino DUKLA

od 6.3 Jesenik, kino POHODA

od 6.3 Hodonín, kino Svět

od 8.3 Chrudim, Městské kino

od 10.3 Kyjov, kino PANORAMA

od 12.3 Moravská Ostrava, MINIKINO

od 12.3 Nový Jičín, kino Květen

od 14.3 Přerov, kino Hvězda

od 15.3 Přelouč, Městské kino

od 16.3 Bilovec, kino Radost

od 20.3 Písek, kino Portyč

od 23.3 Luka nad Jihlavou, kino PANORAMA

od 29.3 Moravská Ostrava, kino ART

v březnu Zlín

No Comments

Leave a Comment